Prima Pagina / 112 / DISPECERAT UNIC 112

( preluate din www.112.ro):
Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) reprezinta o componenta importanta a obligatiilor serviciului universal, fiind prevazut si in una din Directivele semnificative pentru politicile sectorului de telecomunicatii din acquis-ul UE.Apelarea numarului 112 reprezinta o cale rapida de a comunica cu dispeceratele locale de urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta) in timpul unei situatii de urgenta.Sistemul de Urgenta 112 va deveni un serviciu al carui numar unic de telefon va functiona la nivelul intregii tari, in toate retelele de telefonie, fixe sau mobile.

Sistemul 112 vizeaza asigurarea protectiei cetatenilor si a unui grad inalt de asistenta indiferent de locul in care se afla acestia. Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) este construit prin crearea centrelor de preluare a apelurilor de urgenta si dotarea acestora cu un sistem operativ de telecomunicatii, destinat anuntarii, receptionarii, prelucrarii si transmiterii catre serviciile solicitate a apelurilor de urgenta, in mod centralizat si unitar.
Sistemul va fi folosit si pentru legatura cu serviciile specializate de interventie: Politia, Pompierii, Ambulanta, care au obligatia de a actiona in cazul apelurilor de urgenta. In viitor, in functie de necesitati vor fi cuprinse noi agentii de interventie: Jandarmeria, Protectia Civila si Antitero. Acest sistem integrat are ca scop protectia cetateanului, a vietii si bunurilor acestuia si va inscrie Romania in starea de normalitate a tarilor europene. Eficienta acestui sistem va depinde in mare masura si de promptitudinea cu care vor actiona serviciile de interventie (Politia, Pompierii, Ambulanta, etc.) in situatiile de criza semnalate prin apelurile de urgenta.

Personalul Centrelor de preluare a apelurilor de urgenta 112 este compus din profesionisti care raspund la apelurile de urgenta 24 din 24 de ore. Ei sunt instruiti pentru a asista apelantii in cazuri de urgenta si a-i ajuta in cel mai scurt timp posibil.Sistemul pentru apel unic de urgenta realizeaza legatura intre solicitantul aflat intr-o situatie de urgenta care a apelat Centrul de Urgenta si serviciile publice de urgenta (dispeceratele acestora). Componentele Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta:

CUM FUNCTIONEAZA 112 
Primul Centru de preluare a apelurilor de urgenta are locatia in Bucuresti. Fiecare judet va dispune de un centru similar care va fi conectat la dispeceratele Politiei, Pompierilor si Ambulantei. Centrele de preluare a apelurilor de urgenta dispun de o baza de date care ii ajuta pe operatorii de la 112 sa localizeze apelul, incidentul produs si resursele de interventie cele mai apropiate. Acest lucru este posibil cu ajutorul a doi indici de identificare:
ANI identificarea automata a numarului de telefon:
identificarea automata a numarului de telefon: pe monitorul operatorului apare numarul postului telefonic de unde apelantul suna.
ALI identificarea automata a locatiei:
pe monitorul operatorului apar adresa apelantului, locul de unde acesta suna si o serie de informatii suplimentare necesare pentru a exploata toate resursele in vederea gasirii solutiei optime pentru a ajunge in timp util la locul incidentului.
In vederea solutionarii cazurilor de urgenta, se foloseste si aplicatia AVL (Automatic Vehicle Location) care identifica pozitia autovehiculelor angajate in procesul de interventie la situatiile de urgenta dotate cu echipamente de comunicatii radio (conventionale sau digitale) care contin un subsistem GPS. Pentru a putea transmite datele intre terminalele mobile si serverul AVL, aplicatia AVL utilizeaza retelele radio digitale si/sau analogice (conventionala), pentru pozitionarea vehiculelor de interventie si identificarea traseelor optime de deplasare a acestora. Modalitatea de procesare a unui caz
– un cetatean apeleaza 112 pentru a semnala un accident de circulatie grav, soldat cu victime omenesti;
– sistemul identifica numarul de telefon al persoanei care a semnalat cazul;
– se determina numele si adresa abonatului postului telefonic prin cautare automata in baza de date (la fel se procedeaza si in tarile Uniunii Europene, S.U.A. si Canada, fiind o masura necesara pentru aflarea veridicitatii apelului);- operatorul cere apelantului date despre natura cazului;
– se transmit toate datele la dispeceratele Politiei, Ambulantei si Pompierilor, in functie de natura cazului (aceasta operatiune se realizeaza in 2-3 secunde);- dispecerii stabilesc rapid mijloacele de interventie care participa la solutionarea cazului, având la dispozitie aplicatia AVL (Localizarea Automat a Vehiculelor);
– pe harta se afiseaza conexiunea caz – mijloace de interventie;

Dimensiune Font
Aplica Contrast